Formålet med kurset er at sætte den studerende i stand til at gennemføre en it-didaktisk designproces under hensyntagen til konteksten, målgruppe, værdier, formål og brug. Resultatet af designprocessen skal være et it-didaktisk koncept, der har form af et produkt, en prototype, en skitse, en plan eller lignende.
Kurset er tværfagligt og henter sit analytiske blik i centrale teorier, metoder og modeller inden for design og it-didaktik og it-pædagogik. Kurset rummer en tydelig praktisk og eksperimenterende dimension.
Kurset er under fortsat udvikling og bliver løbende opdateret med øget fokus på koblingerne mellem teori og praksis. Se en kort beskrivelse af kursets indhold her.
Gennem denne aktivitet styrkes udviklingen af evnen til refleksion over egne normer og værdier gennem en simpel, tryg, effektiv og stilladseret praksis. For at gøre dette bruges video til at etablere et refleksionsrum, med henblik på at justere adfærd og målrette fagligt arbejde.
Videoformatet er valgt, fordi det giver mulighed for at indfange både det auditive og det visuelle samt for at fastholde et flygtigt øjeblik. Efterfølgende kan videoen anvendes til at bevidstgøre de studerende om mønstre i deres egen kommunikation. Video bruges således også for at skabe bevidsthed om, at kommunikation – fx i en eksamenssituation – er andet end det sagte. Ved inddragelse af video kan betydningen af gestik, mimik, betoninger og interaktionen med artefakter tolkes multimodalt.
Video kan gemmes som dokumentation for faglig fremgang og/eller som udgangspunkt for kollektiv afstemning af de faglige krav og forventninger. Optagelserne giver de studerende mulighed for at reflektere over kvalitet og niveau i den faglige sammenhæng og dermed anvendes til at etablere et refleksionsrum, hvor deltagerne kan observere og konstruerer fokuserede kollaborative refleksioner med henblik på at justere adfærd og målrette fagligt arbejde. Video kan dermed kombinere feedback, feed up samt give mulighed for individuel og anvendelig feed forward.
Video-baseret refleksionsloop gav de studerende en høj grad af bevidsthed om deres egne kommunikationsstrategier, og de fik styrket deres kompetencer i forhold til systematisk formulering og refleksion over egen kommunikativ praksis i en eksamenslignende situation.
I vores tilfælde lagde vi meget vægt på, at den studerende selv fik mulighed for at se og sense præsentationen. Det gav mulighed for at bruge optagelsen - sammen med noterne fra refleksionsloopet - som et meget præcist feedforward i den designproces, vi var midt i.