Aarhus Universitets segl

Fish bowl spørgsmål

Kort beskrivelse

Fish bowl aktiviteten går ud på, at de studerende kan stille anonyme faglige spørgsmål. På den måde får de studerende mulighed forat stille alle de “dumme” spørgsmål, som de ikke nødvendigvis tør stille i plenum. Aktiviteten kan med fordel bruges op til en prøve, eller i forbindelse med, at de studerende skal læse en særligt svær tekst eller gennemgå et svært emne. 

              

Formål

FORMÅL MED AKTIVITETEN

SKABE ET TRYGT LÆRINGSRUM

  • De anonyme spørgsmål er med til at skabe et inkluderende rum, hvor det er trygt for studerende at stille spørgsmål i alle former og sværhedsgrader. 

AFDÆKNING AF VIDENSHULLER

  • Ved at give de studerende mulighed for at stille anonyme spørgsmål og gennemgå dem i plenum, får de studerende en idé om, hvad de allerede har styr på og hvor de har videnshuller, som de skal have læst op på inden fx en eksamen. 

Udførelse

FORBEREDELSER

STUDERENDES FORBEREDELSE

  • Giv eventuelt de studerende besked om aktiviteten på forhånd, så de kan nå at tænke over spørgsmål før undervisningen. 

I UNDERVISNINGEN

PLENUM

(5min)

  • Rammesæt aktiviteten og forklar hvis spørgsmålene skal omhandle eks. en bestemt tekst, eller et bestemt emne samt aktivitetens tidsrum. Du kan med fordel igangsætte aktiviteten op til en pause, så nogle studerende kan bruge lidt ekstra tid på den end andre.

  • Introducer mediet, hvor de studerende skal stille spørgsmål. Du kan både bruge post-its, en tråd i discussions i Brightspace, en anonym padlet eller mentimeter med frit tekstfelt.

INDIVIDUEL

  • De studerende noterer deres spørgsmål. Bruges der post-its så samles de sammen og sættes på tavlen.

PLENUM

  • Underviser tager et spørgsmål ad gangen i vilkårlig rækkefølge og besvarer dem på plenum.

Variationsmulighed

VARIATIONSMULIGHED

ONLINE

Aktiviteten kan uden problemer udføres i ren online eller hybrid undervisning. Her er det nødvendigt at bruge en læringsteknologi, som alle kan få adgang til. 

STIL SPØRGSMÅL I STUDERENDES FORBEREDELSESTID

Du kan også bede de studerende om at skrive deres spørgsmål ind i deres foreberedelsestid. På den måde giver du de studerende mulighed for at bruge mere tid på at stille spørgsmål og overveje deres formuleringer. 

BESVAR SPØRGSMÅLENE EFTER UNDERVISNINGEN

  • Vent med at besvare spørgsmålene til næste undervisningsgang, så du har mulighed for at gruppere spørgsmålene og forberede dine svar. 

STUDERENDE BESVARER SPØRGSMÅL

  • Lad de studerende styre slagets gang og hjælpe hinanden med at besvare de indkomne spørgsmål. Hvis de andre på holdet heller ikke kender svaret, kan de hjælpe hinanden med at finde svaret. Overvej at kombiner dette med en think-pair-share-aktivitet, hvor de studerende først reflekterer individuelt, herefter sparrer med hinanden og til sidst deler deres svar i plenum. 

Overblik

Tidsramme 1-2 lektioner
Hvornår In class
Organisering Plenum
Undervisningsform Holdundervisning
Aktivitetstype Information & viden, Kommunikation & diskussion og Undersøge & analyse
Hvordan Tilstedeværelse, Online, Hybrid
Teknologi Post-its, Discussions i Brightspace, Mentimeter, Padlet 

Kontakt

Skriv til redaktion bag AU Educate, hvis du har spørgsmål til indholdet eller har brug for sparring omkring din undervisning fra en af de mange dygtige fagfolk på Centre for Educational Development.