Aarhus Universitets segl

Quiz og byt

Kort beskrivelse

De studerende går rundt mellem hinanden og stiller hinanden faglige eller personlige spørgsmål, som underviser har forberedt. Når de har hørt svaret på begge spørgsmål fra hinanden skifter de spørgsmål og finder en ny makker.  

              

Formål

FORMÅLET MED AKTIVITETEN

AKTIVERE STUDERENDE

  • Aktiviteten skaber rum til bevægelse og muligheder for at de studerende taler med hinanden på holdet. Det kan løsne lidt op og aktivere de studerende på en anden måde, end de er vandt til i undervisningen.  

ICEBREAKER

  • Hvis spørgsmålene laves af social karakter kan aktiviteten blive en god måde at bryde isen på holdet og mellem de studerende. Det er særligt relevant ved studiestart, sammenlægning af forskellige fagligheder fx ved valgfag. 

EKSAMENSFORBEREDELSE

  • Aktiviteten kan bruges til at opsamle centrale begreber, teoretikere, beregningsmetoder mm. i slutningen af semesteret og på den måde hjælpe de studerende med at terpe til eksamen og sikre, at de får det helt centrale på plads. 

OPDAGE VIDENSHULLER

  • Aktiviteten kan tage udgangspunkt i dagens emne og tekster og bruges til at studerende kan opdage videnshuller i deres forståelse, hvis der er spørgsmål de ikke kan besvare. 

Udførelse

FORBEREDELSER

UNDERVISERS FORBEREDELSE

  • Forbered spørgsmål, som kan uddeles til de studerende. Det kan enten være i form af faglige spørgsmål til inddækning af videnshuller, repetition eller for at teste studerendes forforståelse, eller i form af personlige spørgsmål, hvis aktiviteten skal bruges som en icebreaker-aktivitet. Find inspiration til icebreaker-spørgsmål i handoutet.

I UNDERVISNINGEN

PLENUM

(15min)

  1. Alle studerende får udleveret et spørgsmål. 

  1. De studerende går rundt mellem hinanden og finder en makker. 

  1. Den første læser sit spørgsmål op, og makkeren svarer. 

  1. Herefter bytter man roller.  

  1. Når begge har spurgt og svaret, bytter de kort og går videre rundt blandt deres medstuderende indtil de finder en anden, der er “ledig”.  

PLENUM

(10min)

  • Spørg de studerende om nogle af spørgsmålene var særligt svære at svare på og besvar dem herefter enten selv eller ved at studerede kan komme med bud på plenum. 

Værd at overveje

OVERVEJ

LAD STUDERENDE SELV FORMULERE SPØRGSMÅL

  • Bed de studerende om at forberede et spørgsmål på noget, de er særligt i tvivl om inden undervisningen. Fx til teksterne eller dagens emne. Her kan de eventuelt holde fast i deres eget spørgsmål under hele øvelsen og få flere bud på svar fra deres medstuderende. 

Variationsmulighed

VARIATIONSMULIGHED

ONLINE

  • Aktiviteten kan gennemføres på Zoom. Opret en liste med nummerede spørgsmål, og del den med de studerende. Start med at fordele spørgsmålene mellem de studerende så hver studerende har et spørgsmål. Opret breakout rooms svarende til halvdelen af antallet af studerende (Eks. hvis du har 30 studerende skal der være 15 break out rooms). De studerende skal selv kunne vælge rum.
  • De studerende går ind i et rum hvor der er 0-1 deltagere. Når der dukker en medstuderende op, stiller de hinanden spørgsmålene og “bytter” nummer.
  • Det er derfor vigtigt, at de studerende har adgang til hele listen. Når de studerende skal finde en ny makker, vælger de igen et rum med 0-1 deltagere. 
  • Når runden er slut, lukker du break out rooms og de studerende kommer tilbage i fællesrummet. 

STUDERENDE UDARBEJDER SPØRGSMÅL

  • Bed studerende om at forberede et spørgsmål til dagens undervisning, fx noget de er særligt nysgerrig på eller noget de ikke forstod fra dagens emne eller tekster. På den måde tager aktiviteten udgangspunkt i det, som de studerende finder relevant at spørge ind til. 

Overblik

Tidsramme 30 minutter
Hvornår In class
Organisering Par
Undervisningsform Holdundervisning
Aktivitetstype Information & viden og Kommunikation & diskussion
Hvordan Tilstedeværelse, Online
Teknologi

Links og materialer


Kontakt

Skriv til redaktion bag AU Educate, hvis du har spørgsmål til indholdet eller har brug for sparring omkring din undervisning fra en af de mange dygtige fagfolk på Centre for Educational Development.