Aarhus Universitets segl

Anvendelse af video til datavisualisering

Kort beskrivelse

Video blev anvendt til at understøtte og effektivisere følgende dele af undervisningen: onboarding af studerende, forelæsninger samt afleveringer og eksamen.  

  • Onboardingvideoer: Fremfor at sende de studerende en lang e-mail, når de havde tilmeldt sig kurset, lavede underviseren en kort introduktionsvideo. 

  • Forelæsninger: Til forelæsninger blev der benyttet et mix af videometoder herunder pre-recorded videoer, livestreaming og optagelse af forelæsninger. 

  • Afleveringer og eksamen: Video blev anvendt til aflevering af visuelle prototyper samt til afvikling af ‘mock up’ eksamen. 

Motivation

Data visualisering er, som navnet antyder, et meget visuelt fag, hvilket stiller andre krav til formidling af undervisningens indhold samt prøveformer. 

Læringsmål

Ved afslutningen af kursuset vil deltagerne have opnået viden om datavisualisering som: 

  • En metode til at forbinde grafisk design, interaktionsdesign og algoritmedesign (visualiseringsdesign). 

  • En beregningsproces, der transformerer inputdata til grafiske repræsentationer (visualiseringspipeline). 

  • Et værktøj til brugerdrevet dataanalyse fra forberedelse, via udforskning og bekræftelse, til præsentation (visuel analyse). 

Udførelse

CASENS FORLØB

Onboarding af studerendde

Onboardingvideoen bestod af en lille velkomst, samt en introduktion til, hvad de studerende kunne forvente fra kurset, indhold og undervisningsformat mm. Videoen udfyldte det hul, der findes mellem kursustilmelding og undervisningsstart, og den besvarede nogle af de mest presserende spørgsmål, de studerende havde. Videoen blev desuden delt med studerende, der endnu ikke havde besluttet sig for, om de vil følge kurset. 

Forelæsninger

Til forelæsninger blev der benyttet et mix af videometoder til at formulere undervisningsmaterialet.  

  • Pre-recorded video blev f.eks. brugt til at lave skærmoptagelser af software til datavisualisering, for at introducere dette for de studerende. Skærmoptagelserne blev samlet i en tutorial i Github

  • Tredjeparts materiale blev brugt sparsomt, f.eks. i form af YouTube videoer. Mange aspekter af datavisualisering er endnu ikke afklaret og stadig genstand for løbende debat på området. Siden underviseren havde sine holdninger, fandt vedkommende det også nødvendigt at præsentere andre synspunkter for de studerende.  

  • Live streaming af forelæsninger blev udført via Panopto. Dette gjorde det muligt for studerende, der ikke havde mulighed for at være til stede fysisk, at følge med i undervisningen hjemmefra. 

  • Optagelse af forelæsninger: De live streamede forelæsninger blev optaget og gjort tilgængelige for andre fakulteter og uddannelser. Videoerne fik tilføjet søgbare autogererede undertekster i Panopto, så de studerende nemt kunne fremsøge specifikke emner i forelæsningerne.  

Afleveringer

Som en del af kurset skulle de studerende udvikle og aflevere en interaktiv visualiserings prototype. Siden prototypen skulle være interaktiv, ville en rapport med et screenshot ikke være fyldestgørende. De studerende optog derfor en kort video i form af en skærmoptagelse, hvor de demonstrerede prototypen. 

Eksamen

  • Alle instruktorer optog sammen med underviser en ‘mockup’ eksamen, hvor de påtog sig en bestemt karakter i form at en studerende, der er godt forberedt, dårlig forberedt, nervøs osv. Videooptagelserne blev delt med de studerende tidligt i forløbet, så de fik indblik i, hvordan eksamen kom til at foregå og hvordan de skal forberede sig.  

  • Videoer blev også bruges som en del af eksamen, især under corona, hvor de studerende kunne aflevere før-optagede videoer, der blev taget med i den samlede vurdering af præstationen (#LINK).  

  • Som afslutning på eksamen blev en video udsendt til alle studerende, der opsummerede generelle fejl og udfordringer, underviser havde observeret til eksaminationerne.  

Erfaringer

Udbytte

  • Livestreaming i Panopto tillod de studerende at deltage i undervisningen hjemmefra.  

  • De optagede videoerne og søgbare undertekster lettede de studerendes eksamensforberedelse. 

  • Videoafleveringer gav studerende mulighed for at fremvise interaktive kreationer og udtrykke sig visuelt samt forberedte dem til den mundtlige eksamen. 

  • Mockup eksamen forberedte de studerende til eksamen og gjorde karaktergivningen transparent. 

  • Panopto-statistikkerne viser, at videoerne i efterårssemesteret 2022 havde 2000 visninger og 58000 minutters streamet indhold. 60% af stramingen fandt sted i måneden op til eksamen og de resterende 40% var fordelt over semesteret.

Udfordringer

  • Studerende, der fulgte forelæsninger via live stream eller optagede videoer følte sig ofte som “andenrangs borgere”. Dvs. At underviser ofte overså chatten eller glemte at henvende sig til dem, der deltog online. 

  • Videoafleveringerne blev ofte en lang fremvisning af prototypernes features, hvilket resulterede i, at det akademiske niveau faldt. 

  • Arbejdet med at producere videoer og vedligeholde videomaterialet er tidskrævende. Det er ressourcebesparende på andre fronter af undervisningsarbejdet, da videoerne kan genanvendes på tværs af kurser og uddannelser.

  • Vær opmærksom på, at der kan være GDPR-restriktion ved genbrug af videoer, hvor studerende er synlige. Læs mere om retningslinjer for streaming og optagelse af undervisningen på Aarhus Universitet.

Gode råd til andre undervisere

  • Videoerne, både undervisers og de studenterproducerede, kan med fordel benyttes i det kommende semester til at forberede de nye studerende på, hvad de skal forvente af kurset.


Basisinformationer

Undervisers navn Hans-Jörg Schulz 
Fakultet og institut NAT – Computer Science 
Uddannelse Computer Science
Studieniveau MA 
Kursus Data Visualization 
Antal studerende 80
Omfang Kursus
Undervisningsform Forelæsning

Kontakt

Skriv til redaktion bag AU Educate, hvis du har spørgsmål til indholdet eller har brug for sparring omkring din undervisning fra en af de mange dygtige fagfolk på Centre for Educational Development.