Aarhus Universitets segl

Skriveværksted til træning af videnskabelig arbejdsproces 

Kort beskrivelse

Sideløbende med undervisning om arkiver og digitale metoder afholdes skriveværksted løbende gennem semesteret, hvor de studerende trænes i at fremstille komplekse historiske sagsforhold skriftligt. 

Underviserens motivation

Målet med forløbet er at hjælpe de studerende til at opbygge historievidenskabelige kompetencer og styrke deres faglige identitet.  

Læringsmål

  • Øvelse i skriftlig fremstilling af en kildebaseret historiefaglig analyse. 

  • Øvelse i at arbejde analytisk og kildekritisk med en afgrænset historiefaglig problemstilling. 

  • Indgående kendskab til en afgrænset historiefaglig problemstilling og det kildemateriale, der knytter sig hertil.  

  • Kendskab til fremsøgning og udvælgelse af arkivmateriale i almindelighed i både digitale og analoge arkiver. 

Udførelse

CASENS FORLØB

Indledende undervisning

Grupper

I løbet af semesteret skal de studerende arbejde ud fra en historievidenskabelig arbejdsproces, der integreres med holdundervisningen som skriveværksted. 

Indledende for skriveværkstedet udarbejder de studerende 3 afleveringer: 

  • Opgaveemne:  

    • I 2. uge afleverer de studerende et opgaveemne inden for kursets tema. På baggrund af emnerne, sammensætter underviser grupper á 4-6 studerende.  

    • I grupperne gives vejledning på de enkelte emnevalg. 

Individuelt

  • Problemformulering og individuel vejledning:  

    • I 5. uge afleveres en problemformulering 

    • I 6. uge gives individuel vejledning på problemformuleringerne. 

  • Synopsis og disposition: 

    • I 6. uge er der holdundervisning om krav til synopsis og disposition, hvorefter de studerende afleverer deres synopsis og disposition.  

    • I 8. uge er der gruppevejledning, hvor der stilles spørgsmål til synopserne. 

Skriveværksted

Individuelt

Resten af semesteret mødes holdet en gang ugentligt i forbindelse med undervisningen og skriver på afsnit i opgaven. Rammen for skriveværkstedet er Pomodoro-metoden, hvor der er 25 min skrivning, 5 min. pause.  

Under skriveværkstedet er der ingen sociale medier og ingen toiletbesøg. Alle skriver. Her lærer de studerende hvor ekstremt effektive, de kan være, når de koncentrerer sig om en skriveopgave. 

I løbet af semesterets skal de studerende blandt andet: 

  • Lave en forskningsoversigt: De studerende får tre forskellige modeller for, hvordan en forskningsoversigt kan se ud.  

    • Som forberedelse skal de studerende skrive 3-4 linjer om hver bog eller artikel, de vil bruge samt hvordan de vil bruge den.  

    • Derefter skriver de ca. et kvarter på hver af de tre modeller for at finde den, de synes, virker bedst for dem. De skriver herefter på den valgte model i en times tid, og vi taler om de problemer, der opstår. 

  • Arbejde med metode og kildekritik: Ugen efter handler undervisningen om metode- og kildekritik. De studerende genlæser en grundbog i kildekritik fra første semester og overvejer hvilke kildekritiske begreber, de kan bruge i deres eget materiale. Herefter er der en times tid til at skrive på det. 

  • Rediger en kernetekst: De studerende skal redigere en udgivet tekst, som de har læst på forrige semester. Det er en kernetekst på 2-3 sider, som er dårligt struktureret. Ud fra den taler vi om, hvad en god analyse er, og så beder jeg dem redigere teksten og forbedre den. Her er et hovedformål at få de studerende til at forstå, at de kan redigere en udgivet tekst og gøre den skriftligt bedre - hvilket kan overraske nogen. Deres erfaringer fra denne øvelse kan overføres til redigeringsarbejdet af deres egen tekst.  

"Opgave-skadestue"

Individuelt

Efter holdundervisningen er afsluttet, afholdes en vejledningssession som ”opgave-skadestue”. Entrebilletten til vejledningen er, at man sender noget tekst til underviser, enten et uddrag fra opgaven, man har problemer med, eller en beskrivelse af et problem.  

RESSOURCER TIL STUDERENDE

SUPPORT TIL STUDERENDE

Det er vigtigt at være tæt på de studerende første gang, de skriver på deres opgave, da de godt kan se, at deres tekst ikke ligner de rigtige fagtekster. Derfor gør jeg meget ud af selv at tage en tekst med, når vi har skriveværksted, så de kan se, at jeg også sidder og makker rundt med teksten og skriver om af flere omgange. 

Læsestrategiske spørgsmål hvor studerende afprøver forskellige tilgange til læsning og noteskrivning. 

Ugeskema, en halvårskalender og undervisningsplanen, så de kan få overblik over det, de skal nå og planlægge deres arbejde. Vi gør det samme senere i semesteret i forhold i skriveprocessen. 

Erfaringer

Udbytte

  • Vi har en afleveringsprocent på næsten 100, fordi de får så meget hjælp undervejs i forløbet. 

  • I øvelsen med at redigere strukturen i en kernetekst får de studerende et kæmpe boost, da de oplever, at de kan redigere en autoritativ tekst, og faktisk gøre den bedre! 

  • De studerende udvikler en fag-identitet som historikere allerede i 3. semester. 

Udfordringer

  • Man skal sørge for, at de studerende organiserer sig i læsegrupper og at få de studerende til at skemalægge læsegruppearbejdet. Det er nemmest, når undervisningen kører efter faste ugeskemaer. 
  • Det er også vigtigt, at de studerende har de samme læsegrupper på tværs af kurserne, så de kun har én læsegruppe af gangen. Ellers bliver det for svært at mødes regelmæssigt.  

Gode råd til andre undervisere

  • Brug dig selv som eksempel. Jeg gør meget ud af selv at tage en tekst med, når vi har skriveværksted, så de kan se, at jeg også sidder og makker rundt med teksten.  

Aktiviteter

    Praksiseksempler


      Basisinformationer

      Undervisers navn Karen Gram-Skjoldager
      Fakultet og institut ARTS
      Uddannelse Historie 
      Studieniveau 3. semester
      Kursus Kildenært emne 
      Antal studerende 25
      Omfang Længere undervisningsforløb 
      Undervisningsform Tilstedeværelsesundervisning (inkl. brug af Brightspace)
      Primær aktivitetstype Viden / information, øvelse / praksis, undersøgelse / analyse, samarbejde / produktion 

      Links og materialer