Som underviser er det din rolle at facilitere og lede de studerende ved at sætte rammerne for deres arbejde med faget både før, under og efter undervisningssessionen. Din adfærd som underviser og din rammesætning af de studerendes arbejde har stor indflydelse på de studerendes engagement og læring, men også på deres trivsel i undervisningen og på studiet som helhed.
Selvom de studerende udviser både selvstændighed og motivation i forhold til egen læring, ved de ikke nødvendigvis, hvordan de arbejder mest hensigtsmæssigt med fagets indhold eller er i stand til at vurdere kvaliteten af eget arbejde indenfor netop dit fag. Det er en studiekompetence, som de studerende skal lære at tilpasse til hvert fag. Som underviser skal du derfor, i samarbejde med de studerende, facilitere denne udviklingsproces i forbindelse med undervisningen.
Som underviser skal du finde din personlige stil og balancere din rolle mellem at være afslappet eller styrende og mellem at være distanceret eller nærværende i relationen til de studerende. For nogle falder det helt naturligt at indtage deres rolle som underviser, mens det for andre kræver mere øvelse og erfaring.
Det har stor betydning for læringsmiljøet og de studerendes oplevelse af undervisning, hvordan du balancerer rollen. Generelt set tyder undersøgelser på at:
Når du indtager rollen som underviser kan du overveje og balancere mellem forskellige aspekter. Dem kan du læse om nedenfor under ‘facilitering af et godt læringsmiljø’ og ‘Rammesætning af studerendes arbejde’.
Et godt læringsmiljø er kendetegnet ved at de studerende er engagerede og lærer noget. Læringsmiljøet påvirkes i høj grad af hvilke rammer du som underviser sætter for undervisningens organisering, faglig hjælp og støtte og de sociale relationer i forbindelse med undervisningen.
Når du planlægger din undervisning er det derfor vigtigt, at du tager højde for hvilke læringsaktiviteter de studerende skal lave for at arbejde mest hensigtsmæssigt med stoffet, hvordan du sikrer at de studerende løbende får faglige hjælp, støtte og feedback, samt hvordan du skaber muligheder for at de studerende lærer af og med hinanden og dig som underviser. I det følgende kan du læse mere om, hvordan du som underviser kan inddrage de tre aspekter i planlægning af din undervisning.
Når du planlægger undervisningen er det en god idé, at du først og fremmest tænker på, hvad det er de studerende skal lære (læringsmål) og hvilke læringsaktiviteter, der bedst understøtter, at de studerende arbejder hensigtsmæssigt med stoffet i den tid, de har til rådighed. På baggrund af de overvejelser kan du planlægge hvordan undervisningen skal organiseres. Du kan eksempelvis have særligt fokus på:
Klare mål og alignment |
|
Struktur og instruktioner |
|
Balance mellem fleksibilitet og kontrol |
|
Aktiv deltagelse og variation af aktiviteter |
|
Læring understøttes mest effektiv, når undervisningen er tilpasset de studerendes faglige niveau, og den enkelte studerende får lige netop den nødvendige faglige hjælp til at arbejde så selvstændigt som muligt. En vigtig del af god undervisning er derfor at sørge for at den studerendes læring og faglige niveau synliggøres for både den studerende selv og for dig som underviser. Du kan eksempelvis sætte fokus på:
Sammenhæng mellem nyt og velkendt stof |
|
Faglig stilladsering |
|
Synliggør studerendes faglige niveau |
|
I universitetsundervisningen har vi primært fokus på det faglige, men det sociale samspil mellem de studerende og mellem underviser og studerende påvirker også i høj grad læringsmiljøet og de studerendes lyst til og tryghed ved at engagere sig i undervisningen. Som underviser har du stor indflydelse på det sociale samspil, og du må derfor påtage dig et tydeligt lederskab ift. at sætte rammerne for et trygt læringsmiljø i din undervisning. Du kan eksempelvis sætte fokus på:
Det er særligt vigtigt at din rammesætning af de studerendes arbejde doseres passende, så de studerende understøttes i at arbejde mere og mere selvstændigt både indenfor det enkelte fag og gennem uddannelsen.
De studerendes læring sker både før, under og efter den enkelte undervisningssession. Ofte bruger de studerende ofte betydelig mere tid med at arbejde med stoffet i deres forberedelse end i den skemalagte undervisning. Det er derfor afgørende for de studerendes læring, hvordan du inddrager de studerendes forberedelse, så de arbejder aktivt med stoffet både før og efter undervisningssessionen.
Skriv til redaktion bag AU Educate, hvis du har spørgsmål til indholdet eller har brug for sparring omkring din undervisning fra en af de mange dygtige fagfolk på Centre for Educational Development.